Puhja Seltsimaja 105

Sündmus: August Kitzbergi laulumäng "KOSJASÕIT" - 115 aastat esimesest muusikalavastusest maanäitelaval

Aeg: 24.03.2012

Koht: Puhja Seltsimaja

Korraldaja: Puhja Seltsimaja näitering


"Vaimustus see on peamine, sest ajakirjanik ilma vaimustuseta on kui kelluke mis ei helise, on kui vana mõraga pada", umbes nii rääkis August Kitzbergi laulumängus "Kosjasõit" lehemees Kägu (Jüri Šanin). Just vaimustust näitas üles hulk kohalikku Puhja rahvast ja kaugemaltki, sest Puhja seltsimaja näiteringi ja naiskoor Läte ühistegemisel tähistati 24. märtsil 2012 "Kosjasõiduga" Puhja seltsimaja 105. aastapäeva ja 115 aastat esimesest muusikalavastusest maanäitelaval.

Etenduse sissejuhatuses tegi Puhja Vaim (Kaarel Tuvikese isikus) väikese kokkuvõtte Puhja ajaloost nii kultuuris, hariduses kui ka põllupidamises. Saali kogunenud üle paarisaja pealtvaataja said ajalooarhiivide ülestähenduste kaudu teada seltsimaja sünniloost ja ka muusikalavastuste mängimisest Puhja mail. Said teatust sellestki, et "Kosjasõit" juba mitmendat korda etendamisele tuli, mis on ehk ilmselge märk näitemänguseltskonna lemmikust. Erinevus on vaid selles, et eelmise etenduse esimestest armastajatest oli käesolevas näitemängus saanud kaunis eas krutskiga metsavahid metsakülas. On ju Puhja näiteringil komme kokku saada iga 5 aasta tagant ja see intervall annab arvutuste kohaselt ühte kümnendisse 2 etendust.

Tähelepanuväärseks võib pidada sedagi tõika, et vallavanem Volmer Vommi rolli kehastas Puhja enda vallavanem Peeter Sibul. Tegemist pole küll tema esimese rolliga lavalaudadel, kuid märkimisväärne oli see siiski, arvestades rolli keerukust kohaliku omavalitsuse juhi seisukohalt. Siiani tean peale Puhja Tartumaal veel mõnda näitemängu harrastanud vallavanemat. Näitab seegi ehk ühe valla kultuurilembelisust.

Kiidusõnu osatäitjate, lavastaja ning muusikajuhi aadressil võib lausuda palju. Nauditava koosluse moodustasid metsavaht, tema sulane Jaak ja sulastüdruk Miili. Muhedate lehemeeste karakterite loomine läks korda Meelis Külaotsal, Jüri Šaninil ja Kaido Õunapuul. Viimase puhul ei saa pidada vähetähtsaks ka tema tegelaskuju välimust. See ja muud tegelaste loodud situatsioonikoomikad kompenseerisid nii mõnegi osatäitja vähese lauluoskuse.

Mul endalgi on olnud võimalus töötada Puhja trupiga ja seeläbi tean ma kindlalt, et kogu selle välise sära taga on ühe toreda naise töö. Tal on suurepärane oskus ära rääkida, motiveerida ja tunnustada kõiki neid inimesi keda sellel õhtul rambivalguses nägime. Olen kindel, et nii lavastaja, tantsiva mulgi kui ka kõrtsipreili Puhja näitemängu juurde kutsumine on tema teene. Nii nagu ma ka esietendusel ütlesin: "Eestlase visadusega püsib meie kultuur, selles ma ei kahtle, oleks meil ainult valdades inimesi kes tahaks teha ja neidki inimesi kes need tegijad üles leivad, kokku kutsuvad ja koos hoiavad. Peamine, et tehakse, luuakse ja et on inimesed kellele see korda läheb.

Aitäh Kaja Udso ja kogu Puhja näitemänguseltskond selle kultuurielamuse eest ja VAIMUSTUS, see on peaasi!

Elamust jagas
Astrid Hallik
Rahvakultuuri Keskuse Tartumaa spetsialist
Tartu Maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna kultuuri peaspetsialist

No comments:

Post a Comment