Rahva kultuuripäev Alatskivil


Sündmus: Rahva kultuuripäev Alatskivil
Aeg:16.02.2012
Koht: Alatskivi Kunstide Kool, Alatskivi loss
Korraldaja: Tartumaa Rahvakultuuri Keskselts, Alatskivi vallavalitsus

TARTUMAA KAASAVA KULTUURIKORRALDUSE TÖÖGRUPI KÜLASKÄIK ALATSKIVILE
16. veebruaril väisasid projekti „Kaasava kultuurikorraldus Tartumaal” töögrupi liikmed Jaanus Karlson, Kadri Leivategija, Meris Tammik, Merle Ilm, Tiina Konsen, Margit Reinkubjas ja Ülle Kool koos Tartumaa rahvakultuuri spetsialisti Astrid Hallikuga Alatskivi valda. Külastati Alatskivi Kunstide Kooli ja Alatskivi lossi.
Külakostiks alatskivilastele korraldati kunstide koolis trükikunsti õpituba. Tartu Trükimuuseumist võeti kaasa varem aktiivses kasutuses olnud puidust täheklotsid ja poole sajandi vanune, 150 kilone korrektuurpress. Kuulanud sissejuhatuseks ülevaadet trükikunsti ajaloost ja trükitehnikatest, käärisid kohale tulnud käised üles ja asusid Lemmit Kaplinski juhendamisel laduma ja trükkima omaloomingulisi tekste. Õpitoaga jäid rahule kõik. Suuremas vaimustuses olid kooliõpilased, sest trükivärviste näppude kaudu kinnistusid senised ajalootundides omandatud teadmised Johann Gutenbergist ja kõigest, mis selle nimega seondub.
Ajal, mil hasartsemad veel tükipressi taga askeldasid, kogunes osa rahvast Alatskivi lossi mõtteid vahetama kultuurielus toimuvast. Kuulanud ära Margit Reinkubjase tutvustuse Tartumaa kultuurikoja ideest, järgnes ülevaade Järvamaa kultuurikoja senistest tegevustest ja küsimusterohke vestlusring.
Vestlusringi kutsutud Järvamaa Kultuuri Nõukoja esindaja Ülle Jääger andis ülevaate südaeestlaste koja arengutest, koosseisudest ja töövormidest. Praeguseks ajaks on nõukojast kujunenud eelkõige töövorm valdade kultuurielu edentajatele, mis vähemalt kuus korda aastas kokku tuleb. Kojas vahetatakse kogemusi, kavandatakse koostööd ja võetakse ette aktsioone kaitsmaks oma liikmete huve. Viimase selgitamiseks tõi Ülle näite, kus koja algatusel otsustati kaardistada Järvamaa kultuuritöötajate ja ringijuhtide olemasolu, hõivatus ja töötasud valdade lõikes.
2006. aastal esitleti küsitluse tulemusi Järvamaa kultuurikonverentsil. Uuring oli tulemuslik, sest mõneski vallas leidsid aset positiivsed muudatused – taastati kultuurialdkonda kureerivate töötajte ametikohad ja ühtlustati töötasud.
Järvamaa Kultuuri Nõukoda tegutseb jätkuvalt ühiskondlikel alustel, liikmeteks võivad olla nii isikud kui kollektiivid. Esindatud on kõik vallad. Tegevust juhib kaheks aastaks valitud 5-7 liikmeline juhatus. Nõukoja tegevust rahastab Järvamaa Omavalitsuste Liit.
Nõukoda teeb teeb maavalitsusele ja omavalitsuste liidule ettepanekuid maakondlike sündmuste korraldamiseks ja rahastamiseks, nõustab valdades toimuvate ürituste korraldajaid, arendab koostööd. Nõukojal on keskne koht Järvamaa kultuuripoliitika kujundamisel.
Vestlusringis kõneldi veel kultuuritöötajate, seltside, ettevõtjate ja vallavalitsuse koostööst, aga ka omaette tegutsemisest. Arutleti huviringide ja ürituste rahastamist, infokanalite kasutamisvõimalusi, reklaami ja turundust.
Mõtetes veel Ülle Jäägerilt saadud kogemused ja soovitused, võttis Alatskivi valla kultuuritöötaja Reet Kruup kultuurimessi vormis toimuva Alatskivi Rahva Kultuuripäeva juhtimise sujuvalt üle.
Kultuuriaasta tutvustamine haakus vestlusringis kõnelduga, alustati uudiste levimise viisidega. Kultuurijuhi sõnul toimivad need Alatskivi vallas mitmeti – traditsiooniliselt paberkandjal teadete tahvlitel ja valla ajalehes, kaasaegses netikeskkonnas, nn pastlatelegrammina.
Kesksel kohal on ka siin kandis info ja tegijate tunnustamine, mis oluline igale ja alati! Seda aduti hästi filmi „Ühe puu lugu“ vaatamisel, kus käsitleti medalite valmistamist Alatskivi talimängudel osalejatele. Isetegvusnumbritega pikitud viiteid Alatskivi vallas saabuvatele sündmustele võttis kohalik rahvas tänuga vastu ning äratas huvi ja tekitas külastussoove ka külalistes.
Kultuurimessile omaselt esitasid eelolevast kultuuriaastast killukesi Alatskivi Kunstide Kooli poistebänd „The Uninvited” Risto Virkhauseni juhendamisel ja Made Ritsingu lauluõpilane Ove Üllar Viesemann.
Omaloomingulise orientaalsete sugemetega tantsu esitasid Ketriin Laumets ja Elvira Buk ning meie oma, eesti rahvatantsuga, rõõmustas publikt memmede rühm „Õhakanupp”.
Koostööst Eesti Kontserdiga ja projektist "Muusika maale" rääkis SA Alatskivi Loss juhataja Külli Must, Muuseumiööd "Öös on kino" tutvustas Liivi Muuseumi juhataja Mari Niitra ning XI Tartumaa lasteraamatupäevast ja Alatskivi Raamatukogu 130. sünnipäeva tähistamisest rääkis Alatskivi Raamatukogu juhataja Anne Toome.
Kosutanud end kaminatule paistel kohalike naiste väga maitsvate küpsetistega ja teinud lossi keldris Külli Musta juhtimisel ringkäigu, seati sammud jälle saali.
Muusikalist ja tantsulist meelelahutust pakkus peagi 5. aastapäeva tähistav rahvapilliansambel „Nõnnaviisi”. Ansamblis laulavad ja mängivad Ivar Kalaus, Jane Lööndre, Kadri Mäll, Kaupo Kruusaauk, Karl-Fredy ja Reet Kruup. Naisrühma „Kassikangas” juhendaja Maire Jürgel näitas ette, kuidas on kõige mõnusam pillimeeste pilli järgi tantsida.
Alatskivilt lahkudes tõdeti – kultuurikorraldus on eeskuju vääriv ja elu vallas on sündmuste rohke! Aitähh kõigile võõrustajatele meeldivalt veedetud tundide eest!
Tiina Konsen

No comments:

Post a Comment