V Tartumaa Talvine Tantsupidu

Sündmus: V Tartumaa Talvine Tantsupidu
Aeg:18.02.2012

Koht: Kambja

Korraldaja
Pille Tammelan
Kui laupäevane hommikupäike hakkas koolimaja aknast sisse paistma, oli juba pooled
Tartumaa talvise tantsupeo meenetaldrikud kirjad peale saanud . . .
Ootasime kõik pikkisilmi seda tänavust Tartumaa talvist tantsupidu, nüüd on ta möödas ja üks ilus mälestus jällegi ajaraamatus. Peale Viljandis toimunud talvist tantsupidu, kus külma oli 23 kraadi lubasid korraldajad, et Tartumaa talvisel tantsupeol on ilm mitme kraadi võrra soojem. Lubadus sai täidetud ja lisaks telliti veel kaunis õhtupäike.
Tänavune tantsupidu oli meil juba viies. Viis aastat - igal peol oma nägu, erinevad osalejad, erinevad tantsud, ettearvamatud ilmastikuolud. Aastad pole olnud vennad. Sel aastal oli kohal rekord arv tantsijaid – 350, oli õige mitmeid uusi tulijaid, millest meie, korraldajad ainult siirast rõõmu tundsime.
Pidu algas vallamaja väravata juures, kus rongkäigu ninas võtsid kohad sisse kollektiivide vimlid ja lipud, nende taga veeres mürtsuva muusikaga heliauto, ning edasi kirev rodu Kägarat tantsivad rahvatantsijad. Kuna politseilt oli saadud luba tee lühiajaliselt hõivamiseks, siis kasutasime seda maksimaalselt ära ning autod andsid meile aupaklikult teed ja tervitasid meid ergutavate signaalitörtsuga. Rongkäigu esimene osa moodustas kooli parklas juba esimesi tantsuringe, kui „saba” alles teel mäkke rühkis. Igaastane soe tervitus vallavanem Ivar Tedremalt ja head soovid peoks saadud, süütas peo kunstiline juht Tarmo Lillo peotule, astus siis kõrgele poodiumile ja valjul häälel kuulutas ta:
Pidu algab, pidu algab pereeidekene
Tantsta tahab, tantsta tahab tantsujalakene
Esimeseks tantsuks tants, mis hästi tuntud
On Hara saarelt see siis siia hellalt kantud
Ja tantsul nimeks „OIGE JA VASEMBA“
järgnes Kalamies, Papiljoni polka ja kolonntants. Siis aeti naised ringi sisse ja mehed esitasid tantsu Mustlane, mis järel mehad kõik mummuks keskele aeti ja naised nende ümber ringi „Klopandit“ tantsisid. Ja otseloomulikult ei saanud ühel korralikul peol hakkama ilma „Kaera-Jaanita“, millele järgnes veel Padespaan ja üks valss, Perekonnavalss. Tantsu lõppedes ootas kohe meie tantsuplatsi nurgas kuum mulgipuder hapukoorega, tuline tee ning magus „Moskva“ saiake. Pikk pudrusaba lookles üle platsi, seal köitis erilist tähelepanu rahvariide vestis Torbikute noormees, kes tantsuga peletas ligitikkuvat õhtujahedust.
Kui kellad Kambja kiriku tornis lõid kuus, siis algas saalis pidu uus . . .
Algas peo kontsertosa, kus igal rühmal oli võimalus esitada üks tants omal vabal valikul oma repertuaarist. Iga lavalt lahkuv kollektiiv sai nii öelda märgi rinda, V Tartumaa talvisele tantsupeole pühendatud rinnamärk, mida kaunistamas Kambja rahvarõivas kelmikas kriipsujukupaar. Ja sedasi jõudiski kätte tänamise aeg. Juba 3 aastat on meenena kingitud üks lauaese, tehtud on ta küll puust ja suuruski keskmisest kahvlist-noast-lusikast suurem. Selle aastane meene andis siis lõpuks ka puust taldriku, et komplekt täiuslikum oleks. Tänavused puittaldrikud valmisid puuskulptor Taavi Pirk'i töökojas ja kirjad maalis sellelgi aastal peale Tartumaa Talviste Tantsupidude peakorraldaja Pille Tammelan, kelle suurepärasele organiseerimisele muutub meie pidu iga aastaga aina suurejoonelisemaks.
Ja siis saabus õhtu oodatuim osa – tänavune kunstiline juht Tarmo Lillo pani TTT krooni (mütsi) pähe VI Tartumaa talvise tantsupeo kunstilisele juhile, Konguta rahvamaja tantsujuhile KAIE TALIle.
Tuhat tänu rahvatasurühmadele: Toome, Kolumats, Reola segarühm, Taara, Nõo Vana Tantsu Klubi, Võnnu segarühm, Vikerkaar, Torbikud, Upsijad, Kusta, Haavikuemandad, Ilmesar, Kaera-Marid, Kati, Sinilind, Rukkilill, Kiljak, TÜRKA neiduderühm, Linda, Veskiratas, Vikertiimer, Opsal, Hermine, Kavalik ja Madelin.
Suurepärase helivõimenduse eest nii väljas kui sees Neumannstuudio.
Kambja kooli 6. klass, aitäh abi eest lumepoodiumite ehitamisel.
Täname Eesti Kultuurkapitali, Rahvakultuuri Keskust ja Kambja Vallavalitsust rahalise toe eest.
Jaanus Välja, sinu tulease kaunistas meie talvist tantsimist ja rõhutas veelgi juubelisündmuse pidulikkust! Aitäh!
Astrid Hallik tänud, et oled alati telefonikõne kaugusel ja kui vaja siis lähemalgi.
Tänud Konguta kapellile kelle pilli järgi kõik tantsisid nii, et tantsupõrand tühjaks ei jätnud hetkeski ja tantsimist jätkus veel keskööni. Kes teeb, see jõuab!
Kohtumiseni VI Tartumaa talvisel tantsupeol.
TANTSIMISENI!
Korraldajad

No comments:

Post a Comment